Varför har katter morrhår?

 

Varför har katter morrhår?
Kattens morrhår. De gör mycket mer än att få din katt att se söt ut!

 

Morrhårens 5 funktioner

Morrhår är kroppsbalansering

Katter har speciella känselorgan som kallas proprioceptorer som finns i ändarna av morrhåren. Proprioceptorerna skickar meddelanden till hjärnan angående kroppens och lemmarnas position för att hålla katten medveten om vad varje del av hans kropp gör. Detta är en del av hur katter nästan alltid landar på fötterna !

Kattens morrhår är som sensorer

Din katts morrhår kan känna av vibrationer i luften, vilket gör dem otroligt användbara när de mäter avstånd eller jagar bytesdjur. Dessutom kan de också upptäcka förändringar i luftströmmar, vilket gör att de kan känna närmar sig faror – vilket gör dem ungefär som sin egen radar .

Kattens morrhår kommunicerar känslor

Morrhår kan också ge dig en inblick i en katts beteende eller känslor. , om du märker att din katts morrhår skjuts framåt kan det betyda att den är intresserad eller nyfiken.

Morrhår är beskyddande

Din katts morrhår tjänar också till att skydda din katts känsliga fläckar från möjlig fara eller skada. Morrhåren runt deras ögon reagerar på den minsta beröring (även en liten damm fläck), vilket gör att din katt kan skaka eller blinka för att ta bort den.

Morrborrarna är för närsynhet

Det kan överraska dig att få veta att din katts närsynhet inte är så bra och att de inte lätt kan se något som är närmare än 30 cm framför dem. De använder sina morrhår för att navigera i världen rakt framför, eftersom de genom att nudda dem mot ett föremål kan avgöra var det är, dess storlek och till och med textur.

 

Vad händer om du klipper din katts morrhår?

DU BÖR ALDRIG GÖRA DETTA

Eftersom morrhår är så viktiga för en katts förmåga att fungera säkert inom och utanför, måste vi skydda dem. Klipp eller raka aldrig deras morrhår. Även inomhuskattungar förlitar sig på sensoriska input från sina morrhår, och en plötslig förändring i informationen de kan få från sin omgivning kan vara mycket stressande och förvirrande.